Enligt rapporter från branschorganisationer och försäkringsbolag försvinner årligen hundratals större maskinenheter från svenska arbetsplatser. En siffra som ofta nämns av försäkringsaktörer och Larmtjänst är att omkring 500 till 600 tunga entreprenad- och arbetsmaskiner, inklusive skogs- och jordbruksmaskiner, stjäls i Sverige varje år! Dessvärre återfinns endast en mindre del av dessa, ofta bedöms detta till runt 20–30 procent, vilket innebär att merparten av de maskiner som försvinner förblir borta. Vi tar en närmare titt på just denna typ av stölder här nedan, samt tipsar om vad Du kan ta till för förebyggande åtgärder vad gäller skydd mot stöld av Dina maskiner – missa inte detta!
Stora maskiner är ofta synonymt med dyra maskiner!
Stora maskiner, såsom skogsmaskiner, grävmaskiner, lastmaskiner, hjullastare, traktorer samt kran- och lyftfordon, utgör en betydande investeringskostnad och är väldigt viktiga i en rad olika branscher inom skogsbruk, skogsindustri, anläggning, bygg, jordbruk, transport och logistik. Deras gedigna konstruktion, höga inköpsvärde och robusta utförande gör dem inte bara eftertraktade på den legitima marknaden, utan lockar tyvärr även kriminella aktörer. Varför man inriktar sig på att stjäla dessa maskiner varierar, men vanligt förekommande motiv inkluderar vidareförsäljning av hela fordonet internationellt, försäljning av reservdelar, eller direkt användning i brottsliga aktiviteter såsom olovlig avverkning, illegal transport eller andra miljöbrott. En del maskiner exporteras till utländska marknader där deras ursprung är svårt att spåra, medan andra plockas isär för att säljas i delar. I vissa fall kan avancerade komponenter som hydrauliksystem, styrsystem och motorer stå för ett högt andrahandsvärde.
Att stölder av maskiner är ett alltmer uppmärksammat fenomen hänger samman med flera faktorer. Dels har vi det ökade ekonomiska trycket i vissa sektorer, där även marginella prisskillnader på andrahandsmarknaden kan motivera kriminella gärningspersoner. Dels finns avancerad brottslighet som specialiserar sig på storskalig förflyttning av stöldgods, vilket inkluderar allt från små, lättflyttade maskiner till tunga banddrivna fordon som normalt kräver särskild transportutrustning. Stölderna sker ofta nattetid, på glesbefolkade områden, där kameraövervakning och direkt bevakning kan vara begränsad. Det är inte ovanligt att gärningsmännen är välorganiserade och känner till maskinernas specifika svagheter, vilka verktyg som behövs för att forcera lås, samt hur man bäst undviker spårningsteknik.
Längre ned i artikeln presenteras en rad konkreta förebyggande åtgärder. Dessa är baserade på beprövad erfarenhet från branschorganisationer, säkerhetsföretag, försäkringsbolag samt polismyndighetens rekommendationer. Målet är att ge både nybörjare och erfarna aktörer inom skogs-, anläggnings- och transportsektorn en översikt över tekniker, metoder och utrustning som kan stärka sitt skydd mot stöld av maskiner. Att investera i stöldskydd är i grunden en fråga om att skydda verksamhetens ekonomi, säkerställa maskinernas produktionskapacitet, och bibehålla en stark konkurrenskraft på marknaden.
Vilka typer av maskiner drar till sig tjuvar och kriminella?
Efterfrågan på stulna maskiner beror ofta på vilka maskiner som är dyra, lätta att omsätta på andrahandsmarknaden, och som antingen kan nyttjas i annan kriminell verksamhet eller snabbt avyttras i delar. Exempel på särskilt utsatta maskintyper inkluderar:
Skogsmaskiner
Skördare, skotare och andra specialmaskiner för avverkning och transport av virke. Dessa har högt värde och kan vara svåra att spåra, särskilt om de förs ut ur landet.
Entreprenadmaskiner
Grävmaskiner, lastmaskiner, hjullastare, kompaktlastare och minigrävare är vanliga mål för tjuvar. Mindre enheter är ofta enklare att stjäla, men även tunga specialmaskiner är attraktiva.
Traktorer och lantbruksmaskiner
Jordbruksfordon kan vara lönsamma på en internationell andrahandsmarknad. De kan dessutom relativt enkelt döljas bland annat landsbygdsmaterial.
Transport- och lyftfordon
Gaffeltruckar, kranfordon, teleskoplastare och liknande kan fylla funktion i kriminella nätverk, antingen för att begå nya stölder eller för att säljas vidare till oseriösa köpare.
Vad är syftet med att stjäla en maskin – varför gör man det?
Motiven bakom maskinstölder kan som tidigare nämnt variera, men det är nästan alltid en typ av ekonomisk ”vinst” som ligger till grund. Några utav de vanligaste syftena är bland annat:
Vidareförsäljning på den svarta marknaden
Stulna maskiner exporteras ofta snabbt till utländska marknader där registrering och kontroll är mindre strikta, eller där efterfrågan på begagnade maskinkomponenter är hög. Dels kan det handla om rena beställningsjobb, alternativt att man i förhand märker av ett stort intresse på vissa märken eller modeller av maskiner.
Reservdelshandel
Även om stora maskiner kan vara svårflyttade kan de plockas isär och säljas i delar, vilket gör det svårt att spåra det enskilda ursprunget. Hydraulikkomponenter, motorer, datoriserade styrsystem och andra specialdelar kan vara synnerligen eftertraktade.
Eget bruk i kriminell verksamhet
Vissa tjuvar använder stulna maskiner för att underlätta andra brott, exempelvis för att snabbt avverka skog i olagliga avverkningsprojekt, flytta tungt gods eller genomföra sabotagehandlingar och nya stölder, exempelvis att köra en hjullastare genom stängsel och entréport till ett köpcentrum.
Förebyggande åtgärder för ökat skydd mot stöld av maskiner
Följande rekommendationer ämnar till att försvåra åtkomsten för tjuvar och skapa en så hög risk- och kostnadsnivå för brottslingar att maskinstölder blir mindre lönsamma. Det är ofta en kombination av åtgärder – både mekaniska, elektroniska och organisatoriska – som ger bäst resultat.
Larmdekaler och fungerande larm
Genom att tydligt skylta med att området och maskinerna är larmade minskar man tjuvens incitament att försöka sig på inbrott. Larm ger dessutom en chans till snabb åtgärd från vakter eller polis.
Kameraövervakning med tydliga dekaler
Kameror som registrerar rörelse och kan spela in högupplöst video, vilket både avskräcker och underlättar identifiering av gärningspersoner. Att synligt markera att området är kameraövervakat höjer den upplevda risken för tjuven.
GPS-spårning och dekaler
Att utrusta maskiner med GPS-enheter, helst dolda och svåra att avlägsna, kan underlätta spårning vid eventuell stöld. Att dessutom informera om detta genom dekaler signalerar att maskinen är övervakad. Placera gärna två sändare på olika platser om det gäller en redig dyrgrip till fordon!
DNA-märkning och dekaler
DNA-märkning av vitala komponenter är en avancerad metod för att knyta en maskin eller dess delar till en specifik ägare. Små fragment av syntetiskt DNA, osynliga för blotta ögat, kan appliceras i motorutrymmen, på chassin och andra komponenter. Detta gör det betydligt svårare att sälja vidare stöldgods eftersom polisiär undersökning lättare kan verifiera ursprunget.
Godkända lås och fysiskt skydd
Robust låsutrustning, godkänt av försäkringsbolag och branschstandarder, på både byggnad, inhägnad och fordon minskar risken för snabb stöld. Här inkluderas speciallås för dörrar, fönster, lastflak, samt ratt-, pedal- och växellådsspärrar för fordon.
Är ni i behov av låssystem, passersystem, dörrautomatik och andra högkvalitativa komponenter till er verksamhet, som borgar för att rätt personer får åtkomst till rätt utrymmen och områden? Besök då Gothes.se redan idag och spana in deras breda utbud!
Inhägnad runt området
Ett ordentligt stängsel eller annan fysisk barriär runt förvaringsplatsen för maskinerna gör det svårare att snabbt föra ut dem. Komplettera gärna med grindar, kraftiga lås och eventuellt taggtråd eller elstängsel.
Automatisk belysning
Ljussensorer eller rörelsestyrd belysning kan effektivt avslöja personer som rör sig i området nattetid. Intensivt ljus minskar tjuvens handlingsutrymme och risken att bli sedd ökar.
Startspärrar
Elektroniska startspärrar, liknande dem i moderna personbilar, försvårar att maskinen startas utan nyckel eller korrekt elektronisk kod.
Fysisk förankring av maskiner
Att kedja fast mindre maskiner eller tillbehör och redskap till fasta konstruktioner kan göra snabb bortforsling omöjlig, eller åtminstone kraftigt fördröjd.
Modifiera maskinernas utseende
Unika kännetecken såsom specialfärger, lackeringar, logotyper, ingraverade serienummer eller stansningar på väl synliga och dolda ställen, underlättar identifiering om maskinen skulle återfinnas, men avskräcker även stölden i sig.
Blockera utrymmet runt maskinerna
Parkera fordonen på ett sätt som gör det svårt att nå dem med lastbil eller trailer. Placera stora stenar, timmerstockar eller andra hinder som försämrar åtkomligheten.
Vaktbolag och rondering
Regelbunden fysisk bevakning av ett vaktbolag skapar en osäker miljö för potentiella tjuvar. Vakterna kan snabbt larma polis och bidra med nödvändiga insatser.
Extra tillsyn av personal
Även om det sällan är praktiskt genomförbart att sova på arbetsplatsen, kan ökad närvaro av personal, väktare eller till och med vakthundar bidra till att avskräcka tjuvar, även om detta i regel är ovanligt här i Sverige vad gäller sistnämnda.
Att införa flera av dessa åtgärder i kombination kan dramatiskt höja säkerhetsnivån. Genom att investera i en genomtänkt skyddsstrategi blir det inte bara svårare att stjäla maskinerna, utan även enklare att spåra och återfå dem om de ändå skulle försvinna.
Om stölden ändå sker – åtgärder i efterhand
Trots rigorösa säkerhetsarrangemang kan stölder ibland inträffa ändå, särskilt då professionella tjuvar möjligen kartlägger platsen under lång tid. Då gäller det att agera snabbt och systematiskt:
Kontakta polisen
Gör en polisanmälan omedelbart. Ju tidigare myndigheterna får kännedom om stölden, desto större chans att påbörja spårning och gränskontroller. Rör det som om dyra maskiner så är det inte ovanligt om ärendet prioriteras hos polisen, med tanke på att det ofta rör sig om sofistikerade stöldligor!
Kontrollera videoinspelningar
Gå igenom eventuellt inspelat videomaterial för att identifiera fordon, registreringsskyltar, klädsel och andra kännetecken hos personerna.
Spårning via GPS
Om maskinen var utrustad med GPS-spårare kan den realtidspositioneras. Detta kan innebära snabb återskaffning och i bästa fall gripande av gärningsmännen.
Spårning via DNA-märkning
Utifall maskinen eller dess komponenter är DNA-märkta kan polisen i efterhand styrka ägarskap och återlämna delar till rätt ägare, även om maskinen demonterats i delar.
Bra försäkring
Ha alltid en fullgod försäkring anpassad för den maskinpark ni förvaltar. Detta minimerar de ekonomiska konsekvenserna, även om själva stölderna givetvis orsakar produktionsstörningar och administration, för att inte glömma en inskränkning på integriteten.
Hur många maskiner stjäls varje år i Sverige?
Som nämnts i början av artikel så rör det sig om uppskattningsvis 500 till 600 stora och värdefulla maskiner som försvinner årligen i Sverige. Denna siffra inkluderar ett brett urval av fordon och specialmaskiner inom skogsbruk, jordbruk, bygg och anläggning, samt transportsektorn. Mörkertalet kan dock vara relativt stort, då inte alla stölder nödvändigtvis anmäls, eller då vissa fall klassificeras på annat sätt.
Hur stort andel av dessa stölder klaras upp?
Uppklaringsgraden varierar mellan olika maskintyper och regioner, men en vanlig uppskattning är att omkring 20–30 procent av de stulna maskinerna återfinns och återlämnas till sina ägare. Att en så pass låg andel återfinns beror delvis på att stölderna är välplanerade, med snabb förflyttning av godset över landsgränser. Bristande märkning, avsaknad av spårningsteknik och svårigheter med internationell samverkan mellan myndigheter försvårar också processen. Samtidigt kan teknologier som GPS-spårning, DNA-märkning och kameraövervakning långsiktigt höja återhämtningsgraden.
Slutsats – skydd mot stöld av maskiner
Stöld av tunga, dyra och tekniskt avancerade maskiner är ett allvarligt problem som årligen drabbar flera svenska företag inom skogsbruk, skogsindustri, anläggning, jordbruk, transport och närliggande sektorer. Antalet stölder är avsevärt – flera hundra per år – och ekonomiska konsekvenser kan vara omfattande i form av förlorad produktion, ökade försäkringspremier och kostsam ersättning av förlorad utrustning. Samtidigt återstår utmaningen att bara en mindre andel av maskinerna återfinns, vilket skapar incitament för företag att investera i robusta förebyggande åtgärder.
Genom en kombination av tekniska lösningar, fysiska skyddsmetoder och administrativa rutiner kan företag avsevärt öka skyddet mot stöld av maskiner. Åtgärder som larm, kameraövervakning, GPS-spårning, DNA-märkning, kraftiga lås, inhängnad, belysning och bevakningstjänster, tillsammans med god organisation och vaksamhet, kan bidra till att minska antalet stölder, öka återfinningsgraden och i förlängningen stärka företagens ekonomiska stabilitet och konkurrenskraft. Kort sagt: genom proaktiva åtgärder kan man effektivt uppnå ett bättre skydd mot stöld av maskiner och därmed hålla bovarna borta!